آبیپوشان شهر منچستر قامت خود را صاف کردند تا جام قهرمانی فصل ۲۰۲۳-۲۰۲۴ لیگ برتر انگلستان را بالای سر ببرند. اما نام منچستر سیتی و مالک آن با تخلفات مالی گستردهای گره خورده است.
به گزارش شاخص آنلاین، از منچستر سیتی تحت هدایت «پپ گواردیولا» چیزی جز قهرمان در لیگ برتر انگلستان انتظار نمیرفت. همین هم شد و جام بالای سر گواردیولا و بازیکنانش قرار گرفت. منچستر سیتی در ۵ بازی آخر خود برنده شد تا نتایج را هم برده باشد. تنها آرسنال که زیر سایه سیتی دوم شد و چلسی که ششم شد، موفق به انجام این کار شدند.
۱۸ تیم دیگر لیگ برتر در ۵ بازی آخر خود یا به کل باختند یا تساوی، برد و باخت را ترکیب کردند. در نهایت منچستر سیتی با ۲۷۱ میلیون پوند هزینه در فصل ۲۰۲۳-۲۰۲۴ معادل ۲۰ هزار و ۲۲۲ میلیارد تومان، با ۲۸ برد از ۳۸ مسابقه فصل به قهرمانی رسید. این ترکیب اقتصادی تنها ۳ باخت داد و ۷ بازی را هم با تساوی تمام کرد.
اینکه من سیتی با چنین هزینهای بسته میشود، ناشی از ثروتی است که مالک آن کنسرسیوم CFG به باشگاه تزریق میکند. ۸۱ درصد سهام CFG متعلق به گروه ابوظبی (ADUG) است. مالک این گروه «شیخ منصور» از اعضای خاندان سلطنتی آل نهیان است؛ خاندانی که بر ابوظبی پایتخت امارات، حکمرانی میکند.
شیخ منصور در حال حاضر به طور همزمان هم برادر رئیس جمهور امارات است و هم معاون او. ضمن اینکه پست معاون نخست وزیر امارات و وزیر دادگاه ریاست جمهوری را هم برعهده دارد. اما پای گروه ابوظبی این روزها به تخلفات مالی من سیتی باز شده است. اوایل که شیخ منصور کار را به دست گرفته بود، انتظار کسب هیچ درآمدی را از قبل این باشگاه نداشت.
از سپتامبر ۲۰۰۸ تا سپتامبر ۲۰۱۰ (شهریور ۱۳۸۷ تا شهریو ۱۳۸۹) منصور ۳۲۰ میلیون پوند برای نقل و انتقلات و ساختن ارتش در شهر منچستر هزینه کرد؛ حتی بدون اینکه درآمدی را برای باشگاه در نظر گرفته باشد.
در این سالها تخلفات متعددی از سوی گروه CFG گزارش شد. در جریان رسیدگی یوفا (اتحادیه فوتبال اروپا) به این تخلفات، نام «جابر محمد» شنیده شده است؛ کسی که به صورت پنهانی و ثبت نشده، منابع مالی را از طریق CFG به منچستر سیتی تزریق می کند. در یک فقره ۳۰ میلیون پوند از طریق محمد، به من سیتی رسیده است.
اما تخلفات رخ داده در من سیتی به این موارد محدود نمیشود و بسیار گسترده است. درست از زمان ورود منصور آل نهیان در سال ۲۰۰۸ به باشگاه تا سال ۲۰۱۷ گزارش دقیقی از اطلاعات مالی باشگاه به نهادهای نظارتی ارائه نشده است. همچنین از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ جزییات کامل میزان پرداختها به مدیران باشگاه ارائه نشده است. تخلف دیگر این است که از ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۶ جزییات کاملی از پرداختها به بازیکنان ارائه نشده است.
موضوع پرداختها به بازیکنان از این جهت اهمیت دارد که مهاجم گران قیمت منچستر سیتی، ارلینگ هالند، سالیانه ۳۰ میلیون پوند دستمزد دریافت میکند. به همین دلیل، سازمانهایی مانند یوفا در تلاش هستند که جریانهای مالی منچستر سیتی در محیط رقابتی فوتبال اروپا شفاف کنند.
اما نبود پاسخگویی و شفافیت در امارات، کار را برای یوفا سخت میکند. در اساس، خاندانهای سلطنتی امارات مانند آل نهیان، اعتقادی به ارائه گزارشهای مالی خود به سازمانهای منطقهای و بین المللی ندارند؛ چرا که گروههای حقوق بشری مانند «دیده بان حقوق بشر» گروه ابوظبی را متهم میکنند که با خرید من سیتی و باشگاههای دیگر، در تلاش است که چهره حقوق بشری امارات را به عنوان یک کشور مترقی به تصویر بکشد؛ در حالی که در واقعیت چنین نیست!
هرچه هست درآمدهای نفتی، املاک و مستغلات و… به سمت من سیتی و بازیکنان و کادر فنی گران قیمتش جاری میشوند تا چهره امارت و خاندان آل نهیان در افکار عمومی انگلستان و غرب بهبود یابد. گسترش مویرگی تخلفات و فساد از خاورمیانه به قلب فوتبال جهان، آرام آرام این ورزش را میکشد.