مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران در ششمین نشست تخصصی بازارسازی و مداخلات موثر ارزی، از تهیه و تدوین ابزارهای معاملاتی برای مدیریت بازار ارز و طلا خبر داد.
به گزارش شاخص آنلاین، علی سعیدی، رئیس مرکز مبادله ارز و طلای ایران در نشست تخصصی بازارسازی و مداخلات موثر ارزی، که مربوط به دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی میشود، خبر داد که فرایند تهیه راه اندازی پیمانی آتی در حال انجام است.
او افزود: در پیمان آتی تعهد خرید در برابر تعهد فروش رقم میخورد. اینگونه هم صادر کننده و هم واردکننده، در مورد تاریخ معامله توافق میکنند. راه اندازی پیمان آتی در حال طی فرایندهای خود است. در حال حاضر، پیمان آتی برای تهیه دستور العمل ارسال شده است تا پیشنویس آن تهیه شود.
مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت که طراحی ابزارهای معاملاتی تا چند سال زمان میبرد؛ چرا که کمیته فقهی باید آنها را بررسی کند و پس از طی سایر مراحل، دارای سامانه شوند.
سعیدی در مورد راه اندازی اوراق مرابحه ارزی هم که پیشتر رئیس کل بانک مرکزی از عرضه آن در مرکز مبادله برای تامین مالی طرحهای صنعتی خبر داد بود گفت که سرعت انجام کار بیشتر میشود. در حال حاضر یک شرکت صنعتی وجود دارد که ۱۶ میلیارد دلار نیاز دارد. باید این ابزارها را توسعه دهیم.
او در مورد راه اندازی سواپ ارزی هم گفت : مشتری بدون درک ابزارهای فوروارد (پیمان آتی) و قیمتگذاری در قالب قرارداد فوروارد، متوجه سواپ نمیشود؛ چرا که سواپ مجموعهای از فوروارد ها است.
رئیس مرکز مبادله از رسانهها خواست که در مورد قرارداد آتی اطلاعرسانی کنند تا این تصور به وجود نیاید که این، ابزاری برای آربیترارژگیری است.
ابزار دیگری که سعیدی در حوزه تامین مالی به آن اشاره کرد عرضه اوراق تامین مالی شرکتهای ایرانی در بازارهای بین المللی است؛ گرچه برخلاف سایر ابزارها که به لحاظ تطابق با شرع مطرح هستتند، تامین مالی از این طریق بسیار دور از دسترس به نظر میرسد.
رفع تعهد ارزی از طریق واردات طلا برای تامین نیازهای صنعت طلا، موضوع دیگری است که سعیدی به آن اشاره کرد. با این وجود، او اعلام کرد که با وجود انتشار ابلاغیه مربوط رفع تعهد با واردات طلا و عرضه آن در مرکز مبادله از سوی بانک مرکزی، آمادگیهای لازم وجود نداشت.
او افزود : دستور العمل بانک مرکزی بررسی شده است و باید سامانه آن را آماده کنیم. در مورد قیمت هم باید اضافه کنم که بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود و به قیمتهای بازار نزدیک است.
رئیس مرکز مبادله گفت که خریداران طلای وارداتی مشخص هستند. چند هزار واحد صنفی طلا در کل کشور میتوانند برای خریداری و رفع نیاز خود اقدام کنند. هدف این است که طلای وارد شده، وارد بازار شود؛ نه اینکه قاچاق شود یا اینکه شفافیتی در مورد خریدار و فروشنده آن وجود نداشته باشد.
سعیدی اعلام کرد: افرادی برای خرید طلا از طریق مرکز مبادله به صورت کتبی تقاضا دادهاند اما صحتسنجی به بانک کارگشایی سپرده شده است. اطلاعی که ما داریم این است که که تاکنون ۱۹ تن طلا از بابت رفع تعهد وارد کشور شده است. البته می تواند کمتر از این هم باشد و اینکه در چرخه باشد تا مجدد برای رفع تعهد استفاده شود.
رفع تعهد ارزی از طریق واردات طلا برای تامین نیازهای صنعت طلا، موضوع دیگری است که سعیدی به آن اشاره کرد. با این وجود، او اعلام کرد که با وجود انتشار ابلاغیه مربوط رفع تعهد با واردات طلا و عرضه آن در مرکز مبادله از سوی بانک مرکزی، آمادگیهای لازم وجود نداشت.
او افزود: در حال حاضر بررسی میکنیم که بینیم آیا باید سقفی برای وارد کردن طلا از سوی هر واردکننده وضع کنیم؛ هم چنین اینکه هر خریدار چه مقداری از آن طلا را میتواند بخرد، مورد بررسی قرار گرفته است.
سعیدی ادامه داد: هر واحد طلاسازی روزانه به ۲.۵ کیلوگرم طلا نیاز دارند که باید ببینیم همین میزان برای توزیع میان آنها کافی است یا میتوان آن را به ۳ تا ۴ کیلو افزایش داد. کسانی که طلا را میخرند از اعضای اتحادیه هستند و احراز هویت شده اند.