آثار تصمیمات دولت بر بورس از جنگ ویرانگر تر است

فردین آقا بزرگی کارشناس بازار سرمایه گفت: تبعات و نتیجه سیاست گذاری‌های گروه اقتصادی دولت به‌وضوح در عملکرد بازار سهام نشان داده می شود. حتی نتایج تصمیمات سیاست گذار آثار مخرب‌ تری نسبت به جنگ داشت.
تاریخ: 08 خرداد 1403
شناسه: 1420

کارشناس بازار سرمایه، نتایج تصمیمات سیاست گذار را دارای آثار مخرب‌ تر نسبت به جنگ دانست و تمدید محدودیت دامنه نوسان را نشانه از تداوم حال ناخوش بورس و ریزش‌های مستمر شاخص معرفی کرد.

فردین آقابزرگی با اشاره به وضعیت نامساعد بورس گفت: در موقعیت فعلی عوامل محرک رونق دچار نوعی سردرگمی هستند. بورس دچار نوعی رکود شده و روزهای مایوس‌ کننده‌ای را می‌گذراند.

او افزود:تبعات و نتیجه سیاست گذاری‌های گروه اقتصادی دولت به‌وضوح در عملکرد بازار سهام نشان داده می شود. حتی نتایج تصمیمات سیاست گذار آثار مخرب‌ تری نسبت به جنگ داشت. هدایت پول به خرید اوراق، عایدی جز ریزش بورس به دنبال نداشت. علاوه بر این تداوم محدودیت دامنه نوسان پیام مشخص خروج پول دارد. در چنین شرایطی سهامدار فکر می‌کند اگر با ۲ درصد ریزش مواجه شود بهتر از درصدهای بالاتر است.

او ادامه داد:دستکاری بازار به واسطه محدودیت دامنه نوسان شرایط را بدتر خواهد کرد. بورس قبل از سقوط بالگرد نیز به دلیل انتشار عملکرد منفی پالایشی‌ها ریخته بود. بنابراین انتظار می‌رفت دامنه نوسان تنها برای یک روز قابلیت اجرایی داشته باشد اما در روزهای گذشته، محدودیت دامنه نوسان به مشکلات افزود.

آقا بزرگی تصریح کرد:وقتی دامنه نوسان محدود می‌شود یعنی حال بازار خوش نیست. پس ممکن است ریزش‌های مستمر ادامه یابد. در این شرایط سهامدار اولویت را به فروش می‌گذارد. سیاست گذار بورسی با اعمال محدودیت ۴روزه دامنه نوسان، سرعت خروج پول را تسهیل کرد.

او اضافه کرد:در روزهای گذشته نیز برخی جلسات برای وضعیت بازار سرمایه برگزار شده اما کارشناسان و افراد حرفه‌ای در این جلسات حضور نداشتند. در روزهای گذشته صاحب‌نظران بارها درخواست کردند محدودیت دامنه نوسان برداشته شود اما سیاست گذار بورسی از کنار درخواست فعالان به‌راحتی عبور کرد.

این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد:کمتر کسی فکر می‌کرد شاخص با ورود به خرداد‌ در آستانه از دست دادن کانال ۲ میلیون واحد قرار گیرد. در سه سال گذشته حداقل ۳ دوره تورم بیش از ۴۰ درصد پشت‌سر گذاشته شد. شاخص کل در سطوح نازلی قرار دارد و تورم سه سال گذشته را به صورت خنثی نشان داده است. فضای کنونی، آینه تمام‌نمای سیاست گذاری‌های اقتصادی است.

او افزود:حتی رفت‌ و‌ آمدهای بی‌سرانجام برای احیای برجام در سال‌های قبل نیز تبعات منفی کمتری بر بورس داشت تا سیاست گذاری‌های اخیر اقتصادی. علاوه بر این مسائل، تخلفات صورت‌گرفته در راستای عدول دولت از اصل ۴۴ و خارج شدن از برنامه‌های توسعه اقتصادی بارها صدای فعالان بورسی را درآورده است.

او گفت:طبق برنامه پنجم توسعه تا پایان سال ۱۴۰۰ ، درآمد و هزینه دولت به صورت برابر تخمین زده شده اما به‌مرور سیاست گذاری‌های اقتصادی به سمتی حرکت کرده که برخی دستورالعمل‌ها از جمله قیمت‌گذاری دستوری به نفع دولت و به ضرر بورس و سهامداران تمام شده است.

به گفته آقا بزرگی مباحث پیرامون نرخ خوراک و عقبگرد معنادار شاخص و عرضه‌های وسیع در اردیبهشت سال قبل به‌وضوح بر این نکته تاکید می‌کند. فروش اوراق اخزا با سود بیش از ۳۶ درصد نیز گویای این است هدایت پول به سمت بازارهایی به غیر از بورس در دستور کار مقام ناظر است.

این کارشناس بازار سرمایه توضیح داد: بر اساس آمارها حدود ۶۰۰ از ۸۶۵ هزار میلیارد تومان وارد صندوق‌های با درآمد ثابت شده است. سال ۹۹ بازار سهام ورود پول ۲۵ هزار میلیارد تومان را به ثبت رساند اما طی سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ به ترتیب ۶۰، ۴۰ و بیش از ۸۵ هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد.

او تصریح کرد:وضعیت شاخص نسبت به تورم نیز نشان می‌دهد جاماندگی عجیبی نسبت به بازارهای رقیب دارد. عملکرد ضعیف سازمان بورس و ارکان مختلف در این میان قابل تامل است.

او ادامه داد:به نظر می‌رسد دولت نقش موثری در روند منفی بورس ایفا کرده است. فروش اوراق "اخزا" با نرخ‌های کنونی این مهم را تایید می‌کند. منشا این سیاست گذاری‌ها بورس را هدف قرار داده است. بودجه دولت ظرف سه سال افزایش یافته است.

آقا بزرگی افزود: افزایش ۸۰ درصدی بودجه دولت نسبت به سه سال گذشته، بورس را در تیررس جبران کسری قرار داده است. تامین مالی سیاست گذار از بورس عملا روزهای منفی را پیش روی سهامداران قرار داده است.

در همین رابطه