به نظر میرسد که به دنبال گزارشهای مثبت بانک مرکزی از متغیرهای پولی (نقدینگی، پایه پولی و ضریب فزاینده) نرخ بهره در بازار بین بانکی اندکی کاهش یافته است.
به گزارش شاخص آنلاین، دادههای منتشر شده از سوی بانک مرکزی نشان میدهند که نرخ بهره بین بانکی در ۱۰ آبان به ۲۳.۶ درصد رسیده است. این کمترین نرخ بهره از ۱۵ شهریور ماه سال گذشته محسوب میشود. در آن تاریخ نرخ بهره بین بانکی ۲۳.۵۵ درصد میرسید. ۵ مهر ماه اما نرخ بهره بین بانکی به ۲۳.۸ درصد رسید که نشان میداد بانک مرکزی سیاستهای انقباضی خود در بازار پول را تقویت کرده است. کاهش نرخ بین بانکی، به افزایش استقراض میانجامد. در نتیجه قدرت وام دهی بانکها به یکدیگر افزایش مییابد. بانکهای مرکزی از ابزار نرخ بهره برای اعمال حاکمیت خود بر بازار پول استفاده میکنند.
به نظر میرسد که تمایل بانک مرکزی به کاهش بهره بین بانکی به آرامش نسبی برمی گردد که در متغیرهای پولی جانمایی شده اند؛ به این معنی که در یکساله منتهی به شهریور ماه سال جاری، نرخ رشد نقدینگی از ۳۷.۸ درصد به ۲۶.۹ درصد و نرخ سپرده قانونی از ۱۰.۶۶ درصد به ۱۱.۴۳ درصد افزایش یافته است. بانک مرکزی اطمینان دارد که سیاستهای پولیاش در زمینه نرخ سپرده قانونی انضباط بانکی را تشدید کرده و حالا به خیال راحتتر میتواند از ابزار نرخ بین بانکی در جهت سیاستهای انبساطی استفاده کند. گرچه پایه پولی در همین مدت از ۳۰.۳ به ۴۲ درصد افزایش یافته است. البته دولت انتصاب پایه پولی به استقراض خود از بانک مرکزی را قبول ندارد و تاکید دارد که دلیل آن به بدهی بانک ها به بانک مرکزی برمی گردد.