نتایج اولین مناظره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۴ نشان میدهد که اقتصاد ایران از سال ۱۴۰۴ میتواند با شوکهای مخربی مواجه شود.
به گزارش شاخص آنلاین، تازهترین دادههای مربوط به اولین مناظره ریاست جمهوری آمریکا که از سوی شبکه CNN برگزار شد، نشان میدهد که دونالد ترامپ در چشم ۶۷ درصد مردم آمریکا، جو بایدن را شکست داده است. بایدن ۸۱ساله با فراموشی و اختلال تکلم گاه و بیگاه خود، این پیروزی را به ترامپ تقدیم کرد.
البته بایدن سال ۲۰۲۰ مناظره را با ۵۳ درصد آرا برده بود اما شب گذشته نتوانست که بیش از ۳۳ درصد آرا را به سبدش بریزد. بایدن سال ۲۰۱۶ هم ترامپ را با جذب ۶۰ درصد آرای بینندگان مناظره، شکست داده بود. اما این روزها «جو خواب آلو» از پس رئیس جمهور اسبق آمریکا برنمی آید.
جو خواب آلو، لقبی است که ترامپ به بایدن داده است. البته بایدن ۴ لقب دیگر هم از ترامپ دریافت کرده است؛ از جمله «بایدن پکنی». از دیدگاه ترامپ، بایدن در مقابل پکن سرافکنده است و آمریکا را خجل کرده است.
بیشتر بخوانید
خطر ترامپ برای بازارهای سهام ایران و چین
راهنمای بهره بردن از تورم ۱۴۰۳ | شبیهسازی سناریوی ترامپ و انتخابات مجلس
به ضرر اقتصاد ایران
هرچه اتفاق افتاده است، نتایج این مناظره نمیتواند به نفع اقتصاد ایران باشد. ترامپ در مناظره ساعات ابتدایی روز گذشته، گفت که ایران در دوره او «ورشکسته» شده بود و هرکسی که با این کشور تجارت میکرد، از جمله چین، دیگر نمیتوانست با آمریکا تجارت کند.
ترامپ در این مناظره بارها بر ورشکسته شدن اقتصاد ایران در دوره خود تاکید کرد. البته بایدن هم بارها از خجالت او درآمد؛ از جمله به حمله ایران به پایگاه آمریکایی عین الاسد اشاره کرد که موجب وارد شدن «آسیب مغری» به افراد مستقر در این پایگاه شد. اما ترامپ واکنشی به آن نشان نداد.
در مجموع آثار تحریمهای ترامپ بر اقتصاد ایران قابل چشم پوشی نیست؛ فارغ از اینکه او از جنگ مستقیم با ایران پرهیز داشت و تلاش میکرد که با ابزارهای قانونی به اقتصاد ایران، لطمه وارد کند. به نظر میرسد رئیس جمهور اسبق آمریکا همچنان بر روی نبرد اقتصادی با ایران اصرار دارد.
ترامپ چند روز پیش هم در پادکست All In گفت که من ایران را در نقطهای گذاشتم که میتوانستید با آنها مذاکره کنید. به توصیف او حتی یک کودک هم در چنین موقعیتی میتوانست با ایران معامله کند. البته آنچه رئیس جمهور اسبق آمریکا میگوید چندان با واقعیتهای آن زمان از جمله مقاومت ایران در برابر ترامپ و منع هرگونه مذاکرهای با او، جور در نمیآید.
بیشتر بخوانید
ترس از تنش نظامی چه برسر اقتصاد می آورد | روند نزولی نرخ تشکیل سرمایه در ایران
پیروزی ترامپ جنگ های تجاری را تشدید می کند | با پیروزی دونالدترامپ بازار ها پرتلاطم خواهند شد
تفاوت دیدگاه در ایران
با این وجود خطر حضور ترامپ در آمریکا میتواند یادآور بازگشت تحریمها و فشار بر ایران باشد. اما در ایران هم پیرامون برخورد با آثار اقتصادی حضوراحتمالی ترامپ در کاخ سفید، بین جناحهای سیاسی اتفاق نظر وجود ندارد.
ولی رضا نصر، استاد روابط بین الملل دانشگاه جان هاپکینز واشنگتن و مشاور سیاست خارجه در دولت باراک اوباما، با اشاره به پررنگ شدن بحث ترامپ در مناظرات انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳، نوشت که اصول گرایان رادیکال معتقدند که استواری آنها ترامپ را رام میکند.
اما در مقابل اصول گرایان میانه رو و اصلاح طلبان، میگویند که ترامپ با فشار بیشتر به رادیکالها پاسخ خواهد داد؛ در حالی که اصلاح طلبان و میانه روها ادعا میکنند که موقعیت بهتری برای گفت و گو با آمریکا دارند.