اقتصاددان
به نظر میرسد سایه جنگ را میتوان کم کم بر سر بازارهای موازی دید. در ادامه نیمنگاهی به واکنش این بازارها خواهیم داشت. در روزهای نخست درگیری، فعالان اقتصادی دنیا بر این باور بودند که دامنه جنگ گسترش نخواهد یافت؛ اما با گذشت زمان ورق برگشت و احتمال فراگیری جنگ با توجه به مسائلی مانند امکان حمله زمینی اسرائیل و رویارویی با لبنان و یمن و دیگر کشورها، افزایش پیدا کرد. درنتیجه احتمال افزایش دامنه جنگ، بازارها واکنش جدی به این موضوع نشان دادند. بهعنوان مثال، آنطور که آمارها میگویند، بورسهای دنیا بهخصوص بورس آمریکا واکنش منفی داشتند و سهام شرکتهای بزرگ دنیا از جمله اپل، گوگل، مایکروسافت و... حتی با ریزش بیش از ۱۰درصدی در یکروز مواجه شدند.
از سوی دیگر در بازار طلا نیز شاهد افزایش بودیم؛ تا جایی که این فلز زرد از محدوده یکهزار و ۸۵۰دلار برای هر اونس به محدوده ۲هزار دلار پرواز کرد و رشد بیش از ۱۰درصدی داشت. بازار نفت، اما مانند بورسهای جهانی و طلا رشد یا افت خاصی را تجربه نکرده و در رفت و آمد بود. به عنوان مثال، نفت خام در روزهای ابتدایی جنگ حدود ۴دلار افزایش را تجربه کرد و بعد از آن کمی عقب نشست. براساس گزارش بانکجهانی اگر جنگ به سایر کشورها کشیده شود، نفت واکنش بیشتری نشان خواهد داد و حتی براساس پیشبینی این بانک شاهد نفت ۱۵۰دلاری نیز خواهیم بود. یکی از دیگر بازارهایی که جنگ را به پلهای برای صعود خود تبدیل کرد، بازار رمزارزها بود. روند صعودی این بازار را میتوان در جایی مشاهده کرد که بیتکوین در این فاصله بیش از ۲۵درصد رشد کرد و رکورد ۳۵هزاردلاری خود را بعد از چند ماه شکست. بازارهایی مانند مس و فولاد واکنش معناداری به جنگ نشان ندادند، اما قیمت گاز روند افزایشی داشت و از کف قیمتی خود که تازه به آن رسیده بود فاصله گرفت.
بررسی بازارهای جهانی گویای این بود که نتیجه تاثیر جنگ بر بازارهای جهانی این است که بازارهای مالی و بورسها واکنشی منفی و از آن سو طلا و رمزارز واکنشی مثبت داشتند. حالا تاثیر جنگ حماس و اسرائیل بر بازارهای داخلی کشور ایران چیست؟ بازارسرمایه ایران در واکنش به جنگ روند منفی را در پیش گرفت و فردای شروع جنگ شاخصکل بازارسرمایه با ریزش بیش از ۵۰هزار واحدی روبهرو شد و پس از آن ارزش معاملات بهشدت پایین آمد. براساس آمارها، بازار طلا و دلار از بازارهای جهانی الگوبرداری کرده و واکنشی مثبت نسبت به این موضوع نشان دادند. اینکه در روزهای آتی جنگ فراگیر شود و پای آن به کشورهای اسلامی و نفتی وارد شود، مساله سرنوشتسازی است و میتواند شوک تورمی را به دنیا متحمل کند.