بورس استانبول این روزها به دلیل کاهش ارزش پول ملی و افزایش تورم با ثبت رکوردهای جدیدی مواجه شده اما بورس تهران طی دو سال اخیر، ناخواسته رویه متفاوتی را در پیش گرفته است!
رکورد زنی جدید شاخص بورس استانبول به دلیل افزایش تورم و تشدید ریزش ارزش پول درحالی مورد توجه رسانه های این کشور و فعالان بازارهای مالی قرار گرفته که بورس تهران ، ناخواسته برخلاف این رویه، حرکت کرده و کاهش ارزش ریال در برابر رشد دلار و انتظارات تورمی، نتوانسته زمینه رشد شاخص و عبور از خط مقاومت 2.2 میلیون واحدی ماه های اخیر را فراهم کند.
کارشناسان و فعالان حقیقی و حقوقی بورس ایران بر این باورند با وجود فراهم بودن همه زمینه های رشد بازار سهام از رشد دلار و گزارش های عملکرد شرکت ها گرفته تا رکود دیگر بازارها و ...، دولت سیزدهم مانند اکثر دولت های قبلی، حداقل در دوره اول چهار ساله اعتقادی به بورس نداشته و در برابر شعار حمایت از بورس، عملا" نظر مثبتی به رونق یا حتی خروج از بحران بورس ندارد و از طریق رویه های ناگهانی و آسیب زا مانند انتشار گواهی سپرده 30 درصدی و افزایش نرخ خوراک پتروپالایشی ها و... راه بهبود شرایط را بسته است.
به همین دلیل بازار سهام طی سال جاری با هیچ رویداد موثری، نتوانست از چنبره رکود دو سال اخیر خارج شود و حتی برای چند ماه یا یک دوره 6 ماهه، قادر به احیای بخشی از اعتمادها و جبران زیان سنگین و تا 50 درصدی سهامداران زیانده شود.
این درحالی است که بازدهی شاخص بورس استانبول (BIST 100) از ابتدای سال تاکنون به بیش از 21 درصدی رسیده و به بالاترین سطح تاریخی و در محدوده 9.1 میلیون واحد، حمایت می شود. به همین دلیل سرمایه گذاران ترک ترجیح داده اند در برابر کاهش ادامه دار ارزش لیر و افزایش تورم در بورس سرمایه گذاری کنند.
در این میان طی دو سال اخیر میلادی سهام بیش از 100 شرکت و طی سه اول سال جاری میلادی 8 شرکت عرضه اولیه شده و تعداد سهامداران با رشد دو برابری به بیش از 4.2 میلیون نفر رسیده است. علاوه بر این تعداد سرمایه گذاران بورس استانبول ماهانه 9.3 درصد و سالانه 68.2 درصد افزایش یافته است.
میزان سرمایه گذاری داخلی هم تا فوریه سال 2023 بالغ بر 15.1 تریلیون لیر برآورد شده و سهم اوراق و سهام بالغ بر 11.3 درصد شده است.